دیسک ترمز یکی از مهمترین بخش ها در ماشین است که به شما امکان ترمز کردن و کاهش سرعت خودروی در حال حرکت را می دهد. این دیسک انواع مختلفی داشته و نیازمند است تا برخی نکات را در رابطه با انتخاب و خرید آن به خاطر داشته باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
انواع دیسک ترمز در بازار کدام است ؟
دیسک های ترمز در انواع کارخانه ای یا همان شرکتی ، سوراخ دار ، شیاردار و ترکیبی در برای خودروهای مختلف وجود دارد. برحسب نوع خودرو و بودجه خود می توانید هر کدام از این دیسک ها را بر روی خودروی خود استفاده کنید.
دیسک کارخانهای (شرکتی) : به دیسک ترمزی که کارخانه روی خودرو نصب می کند، دیسک ترمز کارخانه ای یا فابریک می گویند.
این دیسک ها مناسب خودروهایی در شرایط جوی معتدل است و قیمت مناسبی هم دارد.
دیسک های سوراخ دار: این دیسک ها برای افرادی مناسب است که از خودروی خود در محدوده شهری استفاده می کنند. دیسک های سوراخدار بر روی خود یک سری سوراخ دارند. کاربرد این سوراخ ها این است که آب و دود حاصل از ترمز گیری، به راحتی از این سوراخ ها خارج می شود. در این صورت قطعه خنک می ماند.
دیسک های شیاردار: مدل دیگری از دیسک ها دیسک شیاردار است. این دیسک ها را قبلاً روی چرخ خودرو های مسابقاتی استفاده می کردند. اما به دلیل پیشرفته شدن خودروها و سرعت بالای آن ها در کسری از ثانیه، این دیسکها روی این خودروها نیز قابل استفاده هستند.
به دیسک های شیاردار، دیسک خنک شونده نیز میگویند. این دیسک ها به دلیل شیار هایی که دارند، باعث خنک شدن قطعه می شوند و صفحه دیسک را آماده می کنند که خودرو سریع متوقف شود.
راهنمای خرید سیم بکسل
دیسک های ترکیبی: اگر به دنبال دیسکی می گردید که هم قدرت عملیاتی بالایی داشته باشد و هم در همه فصل ها حتی اگر سرعت خودرو بالا باشد، به خوبی ترمز بگیرد، دیسک ترمز ترکیبی مناسب ماشین شما است.
این دیسک ها هم سوراخ دارند هم شیار، به همین دلیل زود خنک می شوند.
در هنگام خرید دیسک ترمز به چه نکاتی توجه کنیم ؟
سازگاری دیسک با مدل خودرو، اولین نکته ای است که هنگام خرید دیسک باید در نظر بگیرید. اگر می خواهید به صورت حضوری دیسک ترمز بخرید، فقط کافی است مدل خودروی خود را به فروشنده بگویید. اما اگر به صورت آنلاین می خواهید خرید کنید، باید قسمت مشخصات محصول را مطالعه کنید، تا ببینید دیسک ، برای چه خودروهایی مناسب است. سپس هر دیسکی برای خودروی شما مناسب بود، آن را انتخاب کنید. همچنین بهتر است بدانید که روی جعبه دیسک نیز درج شده که مناسب چه خودروهایی است.
اگر خودرو شما پراید یا یکی از محصولات سایپا باشد، نمی توانید از دیسک ترمز پژو یا سایر مدل ها استفاده کنید. البته برخی مدل ماشین ها استثنا در برخی موارد مشابه هم هستند.
انتخاب نوع دیسک مناسب
نوع دیسک، دومین موردی است که هنگام خرید دیسک ترمز باید در نظر بگیرید.
در اول مقاله انواع دیسک ها را معرفی کردیم، برای شناخت آن ها، بهتر است بخش اول را مطالعه کنید.
بهتر است بدانید، دیسک هایی که به گونه ای ساخته شده اند که قدرت خنک شوندگی و کاهش دما دارند، دارای طول عمر بیشتری هستند.
توجه به جنس دیسک ترمز
مورد دیگری که هنگام خرید باید در نظر بگیرید، جنس دیسک است.
جنس دیسک ها معمولاً یا از سرامیک است یا از فولاد ساخته شده اند. بهتر است بدانید که دیسک ها از چدن یا کربن نیز ساخته میشوند، که با کمی گشتن در بازار می توانید مدل ها و جنس های مختلف آن ها را پیدا کنید.
هر کدام از این دیسک ها یک سری خصوصیات و ویژگی هایی مختص خودشان دارند، که انتخاب هر کدام از آن ها به نظر شما بستگی دارد. مثلاً دیسک هایی که از جنس سرامیک هستند، از دیگر جنس ها صدای کمتری دارند.
دیسک های فولادی نیز در هنگام ترمز گیری، توان و قدرت عملکرد بالاتری نسبت به بقیه جنس ها دارند.
دیسک ترمز چدنی بهتر است یا فولادی ؟
قطعا این سوال برای شما هم به وجود می آید که بین دیسک ترمز فولادی یا چدنی کدام یک را باید انتخاب کنیم. دیسک های فولادی به دلیل کیفیت ساخت و ضد زنگ بودن قطعا گزینه بهتری نسبت به دیسک های چدنی محسوب می شوند. مدل های چدنی بسیار زود فرسوده شده و احتمال شکستگی در آن ها بالاست. پس بهتر است دیسک های فولادی را انتخاب کنید.
محل نصب قطعه:
محل نصب قطعه، مورد دیگری است که هنگام خرید باید به آن توجه کنید.
دیسک های ترمز به صورت تکی یا به صورت جفتی در بازار فروخته می شوند.
قبل از خرید مشخص کنید که دیسک را برای چرخ های محور جلو می خواهید یا چرخ های محور عقب.
تفاوت زیادی میان دیسک ترمز برای چرخ های جلو و چرخ های عقب، در هر ماشینی وجود دارد. پس هنگام خرید حتما به این موضوع دقت کنید.
نکات مهم در نگهداری و افزایش طول عمر دیسک ترمز
مرحله اول در نگهداری از دیسک ها، این است که به موقع دیسک ها را تعویض کنید.
همچنین به یاد داشته باشید که اگر آخرین لایه لنت ترمز تمام شود و فلز بر روی دیسک حرکت کند، و هنگام ایستادن خودرو، صدای جیغ مانندی بلند شود، این عامل، باعث می شود دیسک خیلی زود خراب شود.
عامل مهم، در نگهداری از دیسک ، سبک رانندگی شما است. یعنی هرچه بهتر رانندگی کنید و سرعتتان کمتر باشد و کمتر ترمز بگیرید، باعث می شود دیسک دیرتر خراب شود.
اگر با سرعت بالا از روی چاله های آب عبور کنید، ضربه ی محکمی به لنت و دیسک وارد می شود.
آخرین مورد در نگهداری از دیسک این است که، لنتِ با کیفیت و اورجینال برای روی دیسک تهیه کنید، این کار، باعث تضمین سلامت دیسک چرخ های جلو و عقب خودرو می شود.
نحوه چک کردن سلامت دیسک ترمز
در لیست زیر انواع دیسک ترمز عقب و جلو برای انواع خودرو پراید، پژو ، سمند ، پیکان ، 206 ، 207 ، 405 ، پرشیا ، تیبا ، کوئیک ، دنا و …. وجود دارد. برحسب نوع خودرو و برند مورد نظر می توانید انتخاب خود را انجام دهید.
نظرات کاربران